LOBIVIA JAJOIANA Backeb. var. NIGROSTOMA (Buin.) Backbg., Cactaceae 1959/1464

Rausch

Syn:
Lobivia nigrostoma Buin., Succ. 1950/2. Lobivia gregeri Kreuzgr., Kreuzgr. Rev. 1935/34.

Lobivia vatteri Krainz, J. SKG. 1947/6.
var. robusta Backbg., Descr. Cact. Nov. 1956/30.
Tělo kulaté až trochu protáhlé, 7 cm silné, s jedním hlavním kořenem. Epidermis tmavší než u Lobivia jajoiana, žeber 12-16, OT 8-14, až 3 cm dlouhé, ST 2-4, až 6 cm dlouhé, všechny trny tvrdší, jehlovité až šídlovité, většinou hnědé až černé. Květy 7 cm dlouhé a 8 cm široké, žluté, oranžové, červené až tmavě červené, s černofialovým hymenem a tyčinkami. Plod kulatý až oválný, 10-15 mm silný s dlouhými vlasy, podélně pukající, lepivý. Typ semen jako u Lobivia jajoiana Backbg.
Rostliny sbírali r. 1933 Marsoner a Blossfeld u Tilcara. V roce 1947 popsal Krainz Lobivia vatteri s bílými květy, v rozhovoru s ním si ale stěžoval, že jeho rostliny bohužel bíle nekvetou. Vatter prožíval často svoji dovolenou v Quebrada de Humahuaca /Maimara/, jednoho dne nasbíral plnou krabici rostlin a poslal je do Buenos Aires. Cesta trvala tři týdny a když tam dorazily, kvetly dvě rostliny bíle! Udělal fotografie a poznámky a poslal je Krainzovi. Byl jsem několikrát v době květu na Vatterově nalezišti, viděl jsem stovky květů, ale žádné bílé /dále na sever jsem ji našel ještě hojněji/. K tomu ještě jeden paralelní příběh. Poslal jsem jednou odnož Lobivia drijveriana se zlatožlutými květy panu Goemesovi a on trochu užasle odepsal zpět, že kvete bíle!
Avšak o něco později kvetly zlatožlutě. Jak to vypadá, potřebuje květ v určité fázi svého vývoje světlo, jinak ztrácí barvu, a celý svět teď hledá Lobivia vatteri s bílým květem!

 

Lambert
Přesně v rozporu s tím, co by se dalo podle jména předpokládat, nemá tato varieta černější jícen než ostatní; je to spíš světlejší barva okrajových lístků, která způsobuje, že se zdá tmavší.

Jak Backeberg zdůrazňuje, byla někdy nazývána L. jajoiana se žlutými květy, i když barva květů může variovat od žluté po oranžovou a dokonce i červenou.

 
Joomla templates by a4joomla